fredag 28 maj 2010

Pengar mer värda än liv

Jag har tidigare spekulerat (här och här) i frågan om vem som skulle utgå som vinnare av Leif Silberskys två högprofilfall under våren – Johan af Donner (nedan JaD) och Ahmad Akileh (nedan AA). Båda förövarna har riskerat sex års fängelse. Häromdagen fick JaD sitt straff – 60 månaders fängelse.

Idag läser vi att AA fick sitt straff – 22 månaders fängelse AB, DN, SvD,

JaDs stöld av 7,7 miljoner innebar att han får sitta av en månad för varje 128.000 kronor han försnillade.

Vi kan då räkna ut vad samhället tycker att 78-åriga Ingrids liv var värt: lite drygt 2,8 miljoner kronor.

-Han kom undan billigt, säger kvinnans make till Expressen

Jag är medveten om att inte domstolarna räknar på mitt vis, men jag frågar mig – är det förenligt med svenskens rättsuppfattning att straffet bara blir 22 månader, av vilka han kommer att tillbringa 14 i fängelse. Jag har ingen sympati alls för JaD, men jag tycker han får betala ett mycket högre pris för sitt brott. Som jag skrivit tidigare är JaD helt rökt. Han ska betala 16 miljoner och han har yrkesförbud när han efter drygt tre år i fängelse kommer ut igen. Och vem kommer att anställa honom då?

AA har misshandlat kvinnan och därmed vållat hennes död. Misshandeln betraktas av tingsrätten som grov. Han döms också för att ha misshandlat hennes 71-årige make.

Domstolen anser det bevisat att AA oprovocerat angripit den äldre mannen med knytnävsslag mot huvudet och ryggen, likaså att han angrep kvinnan med ett knytnävsslag mot huvudet när hon skulle hjälpa sin make. Mannen anses ha varit helt klar över att det var en äldre kvinna han utdelade slaget emot, menar tingsrätten.

Det sägs ofta att samhället värderar pengar högre än människoliv. Här får vi det faktumet helt klart för oss. AA dömdes att betala 61.944 kronor i skadestånd, varav 43.000 kronor är till maken och 18.944 kronor till dödsboet efter kvinnan. JaD får som sagt betala 16 miljoner.

Jag tycker det är konstigt. Stämmer verkligen de astronomiska skillnaderna i påföljd överens med svenskens rättsuppfattning? Jag har svårt för att tro det.

Allt vi kan göra är att nu innan valet försöka påverka våra politiker att ändra på denna orättvisa rättvisa. Jag mår illa av detta.

PS. I Expressen ser vi samtidigt att Mats Alm (med foto) bedöms vara skyldig till sitt brott, men Ahmad Akileh är fortfarande pixlad. Likhet inför lagen gäller inte i mediavärlden. Jag mår ännu mer illa.

PPS. Och nu visar det sig att Alm inte är skyldig till mordet. Dags att pixla lite, Expressen?Även i HD , DN, Sydsvenskan,10 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra skrivet! Precis så känner jag också.
Jag blir gråtfärdig bara man tänker på svenska "rättssystemet".

Anonym sa...

Mannen till hon som blev ihjälslagen får 43.000kr i ersättning. En muslimsk man fick 60.000kr för att ha vägrat skaka hand med en kvinna...
Hur räknar de ut detta?

Blogo sa...

Ja, är det inte förjävligt. Jag mår, som sagt, illa av detta.

Snixten sa...

En svensk man m i s s t ä n k s för att ha dödat en kvinna. Han får namn och bild publicerade. Han går sedermera fri från anklagelserna om att ha dödat kvinnan.

En invandrad man - Ahmed Akalih - misstänks för att ha dödat en kvinna. Hans namn, bild och etnicitet hålls strikt hemliga i pressen. Han döms sedermera för att ha dödat kvinnan, men hans namn, bild och etnicitet hålls ändå hemliga. Vem fan kan ta en svensk journalist på det minsta allvar nuförtiden?

Suka sa...

Mycket bra inlägg. Jag har också länge undrat hur det klientel som invandrar idag ska kunna försörja oss när det knappt finns några okvalificerade jobb kvar. De försvann väl mer eller mindre i början på 90-talet redan..

Anonym sa...

Domen är ett hån mot medborgarna här i Sverige.
Är det här priset vi ska betala för frikostig invandringspolitik ?

är ett människoliv inte mera värt än detta straff ? Tänk om en svensk gjort detta i utlandet tex i Mellanöstern vad hade då straffet blivit ? Vad ger det här för signaler om Sverige som rättsstat ? Jag tycker domen är ett hån.
Det är fritt fram att slå ihäl folk ovh våldta kvinnor ger låga låga straff....botten
ojojo0j

Robin Shadowes sa...

Det finns krängkta muslimska huckle-troll som fått 100000 i ersättning av DO. Alltså mer än dubbelt så mycket som Sven får. En krängkt muslima är alltså mer värd en ihjälslagen svensk pensionär.

Johannes Forsblom sa...

Ett år och nio månader. Det blev straffet för P-plats dådet i Landskrona. Så mycket är ett människoliv värt i Sverige.

Motsvarande straff för vållande till annans död eller dråp i USA kan ge uppemot 30 år.

Det kan inte bli tydligare än så här att Sverige och USA har totalt olika människosyn och en helt annan värdering när det gäller människoliv.

I USA står den personliga friheten och den personliga integriteten högt i kurs. I vissa stater, exempelvis i Colorado, är det tillåtet att avvärja en inkräktare i hemmet med dödligt våld om så krävs.

I Sverige kan du bli åtalad och sättas i fängelse och bli skadeståndskyldig om din hund skulle bita en inkräktare.

Läs resten av artikeln och mer om mina tokiga tankar här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/manniskovardet-star-inte-hogt-i-kurs-i.html

Anonym sa...

1. Maxstraffet för vållande till annans död (Vilket är det brott som kommer i fråga eftersom det inte fanns uppsåt att döda, det tror väl inte heller "Allvarligt alltså" att det fanns) är två år (24 månader), AA fick alltså hela två månader under maxstraff.

2. Som kommentar till inlägget som trodde att orsaken till att han inte var pixlad var att han är svensk: Mats Alm gick själv ut i media, det var alltså inte media som hängde ut honom. Nu får han ju dessutom en miljon från livförsäkringen som plåster på såret, eftersom det inte kunde bevisas att han var skyldig.

/KA

Blogo sa...

@KA Jag har läst att misshandel och vållande ansågs som grov respekive grovt. Då gäller för vållande 6 mån till 6 år, inte 2 som max.

Tydligen bedömdes inte vållandet som grovt. Tyvärr. Jag hoppas även åklagaren överklagar och Hovrätten tar i lite hårdare.


3 kap Brottsbalken 7 § Den som av oaktsamhet orsakar annans död, döms för vållande till annans död till fängelse i högst två år eller, om brottet är ringa, till böter.
Är brottet grovt, döms till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas
1. om gärningen har innefattat ett medvetet risktagande av allvarligt slag, eller
2. om gärningsmannen, när det krävts särskild uppmärksamhet eller skicklighet, har varit påverkad av alkohol eller något annat medel eller annars gjort sig skyldig till en försummelse av allvarligt slag. Lag (2001:348).