måndag 31 maj 2010

Nytt piratdåd, många dödade

Upp till 19 personer sägs ha dödats och ett sextiotal skadats när israelisk militär tidigt i morse stormade aktivistkonvojen Ship to Gaza. Soldater bordade fartygen på internationellt vatten. Enligt flera uppgifter ska upp till 60 personer ha skadats. En talesman för den israeliska militären bekräftar för nyhetsbyrån Reuters att minst tio personer som deltog i konvojen har dödats.

– Det som står helt klart är att Israel har bordat och tagit kontrollen över våra fartyg. Däremot råder det oklarhet när det gäller hur många som har dödats eller skadats, säger Mikael Löfgren, kontaktperson för Ship to Gaza i Sverige.

– Det var dom som började, säger Mark Regev till Sky News. Regev är Benjamin Netanyahus talesperson. Israel har gjort allt för att undvika den här incidenten, fortsätter Regev. Militären hade order att undvika våldsamheter, men soldaterna möttes av människor med järnrör och knivar.

I Svd förklarar folkrättsexperten Ove Bring läget:

– I fredstider har inte Israel, eller något annat land för den delen, laglig rätt att borda skepp på internationellt vatten, gripa passagerare ombord eller omdirigera fartygen.

Allvarligt alltså..... Bordningen skedde på internationellt vatten. Fartygen ingick i ett projekt att försöka bryta en blockad som inte sanktionerats av FN. Rättsligt sett var de israeliska soldaterna i precis samma klandervärda position som somaliska pirater utanför Afrikas horn, och besättningen och aktivisterna ombord på fartygen i Ship to Gaza hade all rätt i världen att försöka avstyra bordningen - med eller utan våld.

Skäms på sig Israel. Skäms. För detta finns inga ursäkter.
DN, DN2, DN3, SvD, SvD2, Svd3, AB, AB2, Exp,
4 kommentarer:

Anonym sa...

Den israeliska försvarsmakten har ännu inte släppt ut filmklipp från bordningen. Men alla har brotom att vara experter på vad som har hänt....

Enligt uppgifter i israelisk TV hade de humanitära aktivisterna även utrustat sig med molotov cocktails - fredsaktivister....

Har alla redan glömt DARFUR konflikten?!
Varför kommer inte en SHIP TO DARFUR?!

Blogo sa...

Varför kommer inte en SHIP TO DARFUR?! ??????

Titta i en kartbok!

Jag stöder mina synpunkter på tämligen välgrundade källor. Bl a israeliska.

Anonym sa...

För det första så är det Israel som bryter mot lagarna glöm inte det ERA SMUTSIGA HUNDAR! Ni kommer brinna i helvettet för all ondska och ont ni har begått, det ska ni VETA! Det gäller även alla som utnyttjar Afrika, Asien och alla fattiga människor i världen för att unna sig med lyx! Eran tid kommer nog! VA SÅ SÄKRA era patetiska hundar, ingen jävla humanitet i kroppen. Ni bör fängslas för era brott mot oskyldiga människor! Livstidsfängelse för alla onda människor, speciellt de som uppmuntrar sådant blodbad och orättvisa. Ingen jävla skam i kroppen! Ni tror att ni är utvalda folket som står över andra människor? Vänta bara! Ni kommer aldrig bli förlåtna för sådant. Varken ni eller era skyddslingar av smutsiga orena onda människor som inte har något hjärta i kroppen. Bara tänker på sig själva och vill ha ännu mer! Tviii på er! Förbannar er i evighet era smutsiga onda, giriga egosit individer.

Johannes Forsblom sa...

Israel hävdar att massakern på civila var motiverat, eftersom deras soldater blev attackerade och att de handlade i självförsvar.

Men de blev attackerade när de bordade ett fartyg på internationellt vatten som de inte har någon laglig rätt att gå ombord på, de betedde sig som pirater som kapar handelsskepp utanför Somalias vatten.

Förmodligen blev soldaterna attackerade av civila som agerade reflexmässigt och utan att tänka i en situation där de blev överlumpade.

Men vems självförsvar är det som vi talar om här? Det här kommer att bli en brännande juridisk fråga!

Läs min artikel på:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/israel-attackerade-ship-to-gaza.html