onsdag 12 maj 2010

Allāhu Akbar, Sieg heil och Hurra, hurra

Det är många tankar som dyker upp när man försöker samla sig efter att ha sett filmerna från Uppsala där muslimer lyckades stoppa Lars Vilks föreläsning. Här följer en blandad kompott:

Först, för en som varken är nazist eller muslim är det lite svårt att förstå den tröst, glädje eller upphetsning som kommer ur att upprepa sitt Hitlergruß dvs ”Sieg heil” respektive muslimernas takbīr (تَكْبِير) dvs Allāhu Akbar.

Muslimerna använder sitt takbir i alla tänkbara situationer – vid glädje, som uppmuntran, vid panik och tyvärr även som stridsrop – eller i samband med att man skär halsen av någon. Står man i en muslimsk folkmassa och plötsligt ropar "takbir" kommer folkmassan reflexmässigt att svara "Allahu Akbar" i kör. Och det verkar som om effekten av orden blir starkare för varje gång de upprepas. På samma sätt hetsade nazisterna upp sig själva och skrämde andra när de i stora massor skanderade sitt ”Sieg heil”.

Det sägs att en del militanta islamister tror att västerlänningar blir rädda när muslimer börjar vråla sitt takbir. Jag blir faktiskt lite rädd. För en upphetsad pöbel är bland det farligaste som finns. I MENA-länder ser man detta nästan varje vecka. I väst ser man lite grann av denna hetsande effekt av att upprepa ett mantra vid fotbolls- och ishockey-matcher. Men är det något VI verkligen vill ha i vardagslivet? Är det inte mer av strategier för fridsam krishantering vi vill se?

För att ytterligare försöka förstå bruket "Allahu Akbar" tänkte jag på vårt ”Hurra, hurra”. Tänk om det skulle börja användas lite mer vitt och brett? Tänk om man började utbringa ett ”fyrfaldigt leve” vid andra situationer än vid kungens födelsedag eller vid hundraårsdagar och sånt. Tänk om vi började vråla ”hurra, hurra” när en människa blir dömd i domstol eller när ett djur avlivas? Skulle det inte betraktas (av oss) som lite okänsligt? Och vad skulle man kalla en grupp människor som har ihjäl en annan människa under brutala former samtidigt som folk ropar ”hurra hurra”? Barbarer kanske?

Om ”hurra hurra” började användas vid såna sammanhang skulle det snabbt ge en väldigt dålig smak i munnen när man använde det i andra, och mer passande sammanhang. Men nog om hurrarop, Hitlergruß och muslimernas takbīr.

Jag började fundera på de människor som demonstrerade mot Vilks. Vilka är dom? Varför väljer dom att bo i ett land där det är tillåtet att skända deras profet? Personligen värderar jag möjligheten att få uttrycka mig fritt och eftersom jag är ateist vill jag heller inte att omgivningen utsätter mig för vidskepliga påtryckningar. Dessutom vill jag (och kvinnan i mitt liv) kunna gå klädd lite som jag vill (när jag vill) samt att kunna dricka ett par glas vin var och när jag vill.

Jag har å arbetets vägnar besökt Förenade Arabemiraten några gånger. Det är på många vis ett fantastisk ställe. Man har en väldigt hög levnadsstandard och man kan tjäna bra med pengar där (om man är duktig på det som efterfrågas). Men jag skulle ALDRIG kompromissa med de saker jag värdesätter i livet bara för att bo där.

Dessa muslimer som anföll Vilks (och en massa andra) – varför bor de i Sverige när så mycket talar emot landet? Klimatet måste vara ett elände om man kommer från ett MENA-land. Det är väl knappast solen folk flyr från?

Kanske är det yttrandefriheten som lockat dem? Då antar man att de gjort en analys av lagar med mera innan avresan och kommit fram till att Sverige – där får man skriva och säga vad man vill. Där vill jag bo! Näh.. ! Det kan knappast vara det som lockat. Då hade man väl inte försökt hindra andra från att yttra sig.

Kan det vara religionsfriheten? Knappast det heller. För de som anföll Vilks verkar hålla hårt i sin gamla Koran och sin profet.

De människor som flytt från sitt hemland i mellanöstern har alltså valt Sverige istället för t ex Förenade Arabemiraten för….. ? Naturen? Kulturen? Snapsen? Näh..

Det är väl alldeles uppenbart varför dessa människor kommit till Sverige och inte åkt till Förenade Arabemiraten. Först och främst skulle de nog inte få uppehållstillstånd men framför allt skulle de inte ha några arbetsfria inkomster. Det är pengarna som ”kommer ut ur väggen” som drar. Man kan leva gott utan att bidra med arbete. Men hur kan man kompromissa så med sina principer? Kan man vara stolt över att lura sig till uppehållstillstånd? Kan man vara stolt över att fuska sig till bidrag?

Om man är stolt över sånt har man så fundamentalt olika värderingar än de som byggde Sverige och som fortfarande märks i form av viljan att sätta laget främst. I mina (ganska internationella ögon) är detta en ganska svensk företeelse som bland annat visar sig i svenska lagidrotters framgångar.

Jag vill påstå att de senaste 20-årens expansion av den muslimska ”staten i staten” är en katastrof för västeuropa. Det kommer att ta flera generationer att reparera skadan. Men vi måste börja reparationen nu, och stoppa inflödet av dessa grupper.

Förre brittiske premiärministern Gordon Brown deklarerade för ett år sedan at det måste bli en förändring när han underströk behovet av en grundläggande uppstramning av vad Storbritannien förväntar sig av dem som strävar efter att bli medborgare, samt för att stärka tanken på vad det innebär att vara brittisk. När jag hörde honom gladdes jag av att ingen av journalisterna ställde idiotfråga nr 1: - Vad innebär "brittisk"? Man vet ganska väl vad som är "British".

Brown sa: "Om den huvudsakliga effekten av invandring är att göra det lättare att hitta en rörmokare, eller att när du ser läkare och sjuksköterskor från utlandet, du tänker mer på fördelarna med migration än de eventuella kostnaderna, då har vi lyckats, annars inte. Dessutom måste nya människor som kommer acceptera det ansvar och de rättigheter som följer med att bo här - lyda lagen, tala engelska, och göra samhällsnytta.

Anpassat till svenska förhållanden: För dem som vill anpassa sig till ett svenskt sätt att vara och leva – ok. Men för de andra – var vänlig och åk hem, eller sök dig till ett land som bättre passar dina ideal.

http://www.expressen.se/Nyheter/1.1984595/partiledningen-i-s-vill-inte-kommentera-gripandet
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1984753/lars-vilks-overfallen-under-forelasning
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1984848/han-visade-en-film-med-gaypar-i
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.367793-vilks-attackerad-under-forelasning
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article871532/Lars-Vilks-overfallen.html
http://gd.se/nyheter/1.2021309-vilks-overfallen-under-forelasning-i-uppsala
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=19291
http://www.dn.se./nyheter/sverige/vilks-overfallen-under-forelasning-1.1092322
http://www.dn.se/nyheter/sverige/folk-skrek-och-rusade-fram-mot-vilks-1.1092330
http://www.unt.se/uppsala/man-gripen-for-forsok-till-misshandel-932728-default.aspx
http://www.unt.se/uppsala/polisen-utreder-valdsamt-upplopp-933293.aspx
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lars-vilks-gardagen-var-ett-nederlag-for-alla_4708415.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vilks-overfallen-under-forelasning_4705041.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vilks-misstankta-slappta-1.1093358


17 kommentarer:

Svempa sa...

Utmärkt skrivet. Vill tillägga en viktig aspekt:

Efter detta illdåd så har jag inte sett ETT ENDA villkorslöst fördömande av detta i våra media. Alltid förbehåll och försiktiga formuleringar.

Inte en politiker har fördömt detta. Inte en enda kulturpersonlighet skriker till och ställer sig på Vilks sida. VA?

För mig är detta än värre och jag står helt handfallen över detta. Vad är man rädd för?? Var finns viljan att stå upp för den viktigaste frihetsprincip vi har?

Likadant är det med många bloggar där diskussioner pågår om att man får skylla sig själv om man är så dum och provocerar muslimer.

Jag är heligt förbannad. Och fattar ingenting. Jag vet att vi är en växande skara som börjar vakna. Men räcker det?

Blogo sa...

@Svempa. Helt rätt. Jag borde ha nämnt det. Bra att du gjorde det.

ddayperspective sa...

Frånvaron av stöd för Vilks visar bara tydligare vad man misstänkt länge att politiker, konstkritiker, andra konstnärer och flera tidningars ledarredaktioner redan kryper undan för islamisternas svärd! SvD och Expressen utgör de klarast lysande undantagen. Men det värsta är (som SvD:s ledarblogg skriver) är att angreppen mot Vilks inte utgör någon isolerad företeelse. Överallt där politiker finns med och media styrda av den politiska korrektheten idag som stavas FÖRRÄDERI ser vi beslut och förhållningssätt som gör att det barkar iväg rakt åt helvet för Sverige!SISTA CHANSEN TILL RÄDDNING REPRESENTERAR SVERIGEDEMOKRATERNA!

ALEXANDER sa...

Väldigt bra skrivet... båda två för den delen. Jag håller med om allt. Svenskar har blivit alldeles för snälla och rädda för att inte vara PK. Jag tycker att politiker borde gått ut och sagt att det här är skandal. Sånt ska inte få hända i ett demokratiskt samhälle.
Jag hoppas verkligen på en förändring... och det är nu.

Frihetligt Alternativ 2009 sa...

Mycket bra skrivet. Det är dags att vi sekulariserade medborgare sätter ner foten och säger ifrån mot den religiösa fundamentalismen. Dessa människor som gav sig på Vilks har tydligt visat att de inte ställer upp på samhällets regler. Då kan de välja att leva i ett samhälle där deras regler råder i stället.

Pontus sa...

Det kan ju bero på att främlingsfientligheten lyser stark i bloggar och kommentarer så fort något liknande detta tas upp. Som i detta inlägg, att alla flyktingar som kommer hit gör det för att det kommer pengar ur väggarna, du har antagligen aldrig träffat en flykting. Eller att de som kommer till Sverige utifrån alla skulle vara bidragsfuskare, nog mer Svenssons som fuskar med bidrag än någon annan.

Lägg ner fientligheten och öppna armarna istället. Kram

allah sa...

Bra skrivet. Du drar rätt paralleller. Till skillnad från våra medier och journalister som fortfarande blint tror att islam och muslimer är här för att krama och dricka te med oss

Anonym sa...

Vilks Akbar. Vilks är större!

Johan sa...

Pontus har så rätt!

Fråga: Vad innebär det att stödja Vilks? Jag tycker att det är ok att göra vilken typ av konst som helst. Med villkoret att den inte fysiskt eller (allvarligt) psykiskt skadar någon.. Innebär det att jag stödjer Vilks?

Anonym sa...

Hej, tyckte också du skrev bra. Såg hela klippet på UNT:s hemsida nu. Alltså, va ska man säga!?

Många verkar mest uppröras över att profeten framställs som bög. Och? Känner flera personer som är gay och alla är fantastiska människor. Det verkar vara någon sorts kombinerad homofobi och religiös föreställning som ställer till det för de muslimer som frivilligt valt att lyssna på Vilks.

Varför går de dit om de anser att han är så hemsk?

Jag har inga problem att debattera med en inbiten nazist eller kommunist. Visst hatar jag vad de står för men det är i allra högsta grad nyttigt att någon gång då och då verkligen försvara grunden för hela samhället.

För muslimernas egen skull hoppas jag detta vi nu sett inte breder ut sig. De skulle då alienera sig från befolkningen i övrigt, och spela mörka krafter i händerna.

Inte för att Danmark är mörkermännens hemvist men jag tror inte Sveriges minoriteter skulle uppskatta en liknande utveckling som vi sett där.

Men om Svensson börjar se detta som ett problem så kommer det ofrånkomligen bli intressant för politiker att gå dem till mötes. Och det är nog i grunden en utveckling som vi här och nu inte vill vara med om.

Även jag blir heligt förbannad, men inte på Vilks utan på hela situationen. Har varit politiskt aktiv i många år och då får man stå ut med mycket. Ska jag skylla mig själv? Kanske. Men om ingen vill vara politiker så blir landet lite svårstyrt... så jag och mina vänner från höger till vänster får väl stå ut med att bli kallade för allt från sossesvin till borgarsvin. De flesta man pratar med är ändå trevliga.

Alltså, jag vill ju i grunden hävda att jag verkligen uppskattar invandring och mångkultur - men när man ser sånt här ställs världen lite på sin ända. Då känns det ändå tryckt att det bara är en liten skara individer som fular ur sig.

Men de förstör för sig själva och jag hoppas de till slut inser detta.

Anonym sa...

Skulle Vilks få sina bilder publicerade och hålla "föreläsningar" om han ritade drottning Silvia påsatt av Marlin Mansson högklackad , medan kungen blir får samma behandling av en indianhövding?

Vad sägs om Astrid Lindgren Tagen av 3-4 nigerianer? Moder Teresa? Nelson Mandela ? En våldtagen Palme?

Eller judar gasades ihjäl där de bråkar vem som får mest gratis gas?
Där Hitler garvar ihjäl sig?

Yttrandefrihet? Nej...Man har inte yttrande frihet om vad som helst...

Robin Shadowes sa...

Takbir betyder expansion. Dom skriker detta för att hetsa upp sig själva och varandra. Det handlar om ren erövring av nytt territorium.

Blogo sa...

Till den som undrar vad som skulle hända om någon ritade kungen och drottningen när dom blir tagna av diverse otäcka människor, och vad som skulle hända då, svarar jag - förmodligen inte så hemskt mycket.

Jag tror t ex INTE vi skulle se skaror av svenskar iklädda folkdräkt hysteriskt rulla sina ögon skanderande Sverige, Sverige, Sverige.....

Jag tror inte heller att den person som ritat de teckningarna skulle få dödshot.

På 70-talet tecknade Lars Hillerstedt massor med vulgära satiriska bilder av ledande svenskar. Det hände inte så mycket alls. Många tyckte bilderna var dåliga och en del tyckte att dom var lite väl erotiska. Men det hände inte så mycket alls. DÄRFÖR tror jag ingen är så intresserad. Det väcker inte tillräckligt stort rabalder.

Anonym sa...

Exakt.
Byt ut dom mot nazister skanderande "sieg hiel sieg hiel" för att sen attackera någon talare och poliserna runtom.. Så hade man fått fördömmanden och diskussioner om hotet mot demokratin som upptagit 20sidor i alla tidningar!

Så varför inte nu? Självklart för att islam och dess vålddyrkande anhängare inte får kritiseras.
Vilket självklart är helt förvridet..

Jag hoppas bara att folk kan vakna upp till det hot mot vår demokrati islam representerar: Man flyttar hela tiden fram linjerna. Krav på den ena än den andra anpassningen, ingen vågar ta strid av rädsla för att bli kallad "rasist" eller bli skadad, och tillsist så är det dom som styr!

yseeker23 sa...

"Varför väljer dom att bo i ett land där det är tillåtet att skända deras profet?"

Av samma anledning som att du själv väljer att bo i ett land där det är tillåtet att skicka bluffakturor och sälja medlemskap i mlm-nätverk till folk, nämligen: Det positiva väger över det negativa i stort.

Blogo sa...

yseeker23: Återigen så haltar din analogi. Den stora skillnaden är den att jag uppsöker inte bluffakture-akademin och börjar slåss när någon företrädare försöker beskriva deras historik, förutom det enkla faktum att bluffakturor klassas som bedrägeri och är brottsligt.

Det Vilks gjort är inte brottsligt. Men du verkar ha problem med att skilja på vad du ogillar och vad som är brottsligt. Är du månne muslim?

andersk sa...

Yseeker23. Om nu fördelarna med att
vara här överväger. Har inte då vi
infödda Svenskar RÄTTEN att kräva
att ni tar seden dit ni kommer.

Kan ni inte acceptera att vi Svenskar inte vill bli muslimer och
inte heller vill bli utbyttjade så
tycker jag och dom flesta andra
Svenskar att ni ska åka hem.

Eller tror du på fullt allvar att
massmedia,Sossarna och Moderaterna ( folkförrädare är dom )i längden kommer klara av att bevara er priviligierade särställning bara för att dom gillar er muslimer i all evighet ?

Kan du nåt om Världshistoria så
vet du nog det öde som brukar
vänta dom flesta Folkförrädare,
varför skulle Svenska Folkförrädare
vara nåt undantag ?