tisdag 16 juni 2009

Vem har pengarna?

Vem, vid sidan av EIB, ska skjuta till pengar? EIB finansierar, enligt E24, högst 50 procent av ett specifikt projekt och ett lån på 600 miljoner dollar kräver alltså att någon annan part ställer upp med lika mycket. Eller tänker man räkna efterskänkta skulder som tillgångar?

Största ägare i nya bolaget Koenigsegg Group AB ska bli Christian von K:s företag Alpraaz med 42,5% av aktierna. Näst största ägare, med 23,5% blir Koenigsegg Automotive. Okände Mark Bishop ska äga 22% och Bårds egna Eker Group, som är huvudägare i Koenigsegg Automotive, ska också vara direkt ägare till Koenigsegg Group med en andel på cirka 12%.

Mark Bishop lär vara en Kalifornienbaserad affärsman inriktad på fastighetsmarknaden och lär redan ha en rätt stor post i Koenigsegg Automotive. Han var vice ordförande vid Wall Street-firman Drexel Burnham Lambert. Under 1980-talet gjorde firman omfattande affärer på skräpobligationer men gick i konkurs 1990. Sägs enligt saabsunited.com hålla på med vad man i efterdyningarna av finanskraschen skulle kunna kalla tveksamma affärer inom finansiering av fastigheter. Har hållit på med bl a sub-prime lån när den marknaden var igång. Nu långsiktigt i bilfabrikräddarbranschen? Knappast.

Augie K Fabela var med och startade ryska telekombolaget Vimpelcom 1992. Har pengar verkar det som, men varför tar han så liten del i nya bolaget? Han kommer tydligen inte att äga någon del alls av bolaget. Varför?

Av alla inblandade är det väl Bishop och Fabela som har pengarna, eller kontakter med riktiga pengar. Men för att få tillgång till EIBs 600 miljoner dollar behöver herrarna satsa lika mycket själva. Kan dom det? Vill dom verkligen det?

Sitter här och tänker på när okände ädlingen Lord Moyne skulle köpa Trustor.


http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3050173.svd#tw_link_widget
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3072261.svd
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_3073669.svd
http://www.dn.se/ekonomi/koenigsegg-uppvaktar-staten-om-garantier-1.897207

Inga kommentarer: