söndag 14 juni 2009

Reefat-vibbar

Bård Eker liknas av vissa med Richard Branson. Undrar om det beror på utseendet? För där Eker äger miljoner äger Branson miljarder (trots att han tappat på finanskrisen).

Koenigsegg har ju inga pengar att investera i SAAB. Eker har ju heller inga pengar att investera i SAAB för hans miljoner skulle försvinna snabbare än man kan säga Slurp om de skulle placeras i SAAB. De räcker ingenstans.

Återstår alltså de anonyma banker, fonder eller RIKTIGT rika som står bakom Eker. Vad har dom blivit lovade? En del i en våt pojkdröm? Det brukar krävas mer.

Jag kan inte säga exakt vad det är……men jag får lite Reefat-vibbar av den här Koenigsegg-lösningen. Ni minns väl Reefat El-Sayed? Han var en riktig ”entrepreneur” som vara nära att att köpa Volvo med sitt lilla penicillinkokarföretag Fermenta*.

Det gick åt helvete…… det också.

*Refaat El-Sayed köpte 1981 Fermenta, en penicillin-fabrik i Strängnäs, av Astra. Fermenta börsnoterades 1984, köpte en rad bolag i Italien, Frankrike och USA 1984 och 1985. I januari 1986 ingick han ett jätteavtal med Volvo om att förvärva dels deras aktieinnehav i Sonessons, som kontrollerade läkemedelsbolaget Leo och Ferrosan samt dialysföretaget Gambro, dels aktierna i bioteknikföretaget Pharmacia. Fermenta skulle betala med egna aktier. El-Sayed köpte aktier i Fermenta på marknaden, med lånade pengar, för att överlämna till Volvo.

Men när doktorsbluffen avslöjades 13 februari 1986 drog sig Volvo ur, och Fermentaaktien föll kraftigt. I mitten av december 1986 sänktes vinstprognosen rejält samtidigt som det kom fram att det fanns oklarheter i redovisningen. Aktien börsstoppades i 15 dagar och El-Sayed fick lämna bolaget.

Industrivärden blev ny huvudägare. Sedan följde en karusell med ägar- och branschbyten (finans, olja, fastigheter) som pågick fram till 1997 då Fermenta försvann från börslistorna. Fabriken i Strängnäs fick holländska ägare, ändrade inriktning och redovisade sedan goda vinster.

http://www.gt.se/nyheter/1.1608511/expressens-motorexpert-vi-vet-fortfarande-inte-vem-som-ska-betala

Inga kommentarer: