lördag 6 juni 2009

jagvillhastatligtbidrag.nu

Ibland funderar man på vart alla skattepengar går. Vi vet ju att det går mycket till skolor, dagis och sjukvård – på det stora hela vettiga saker. Men går skattepengar bara till vettiga, och som de flesta skulle hålla med om som varande viktiga saker?

Nej, tyvärr går det massor med pengar till helt andra saker. Häromdagen hittade jag en länk till något som heter Jagvillhabostad.nu som säger sig vara ”ett partipolitiskt obundet nätverk för unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen och vill göra något åt den.” Men, det låter bra, tänkte jag. Man ska se till att det blir fler lägenheter? Är det en bostadsförmedling kanske? Nej, det var det inte. Och man tänker inte bygga husen själva visar det sig. Vad gör man på jagvillhabostad.nu då? Jo, man ska försöka få andra att göra allt jobb - och få andra att finansiera husen!! Själva ska man sitta på arslet och gapa som en gökunge.

Man har över 8.000 medlemmar, förklarar man. Och medlemsavgiften? Nej, ingen medlemsavgift – det är gratis att bli medlem. Vad svårt det måste vara att få medlemmar då - det tar en minut att fylla i på internet. Man har två anställda. Hur kan man ha råd med anställda, när man inte har medlemsavgifter? Jo.......

”Ungdomsstyrelsen är under 2009 vår största enskilda bidragsgivare. Jagvillhabostad.nu har för första gången beviljats etableringsbidrag, vilket också innebär att vi får del av överskottet från Svenska Spel (som Ungdomsstyrelsen fördelar mellan de ungdomsorganisationer som de tilldelar statsbidrag). Andra bidragsgivare är och har varit Byggkostnadsforum, Allmänna Arvsfonden, Konsumentverket, HSB samt Hyresgästföreningen där nätverket söker medel från de regioner där lokala nätverk arbetar - i Stockholm, Göteborg och Malmö.”


En förening som egentligen inte behövs överhuvudtaget. En grupp som bara är en kravmaskin, vars medlemmar inte behöver göra någon uppoffring alls får alltså sin verksamhet betald av Ungdomsstyrelsen och Svenska Spel.

Jag gick då till Ungdomsstyrelsens websida. Ungdomsstyrelsen verkar ha driftskostnader på 60.000.000 kronor per år!! Hur fan kan det gå till? År 2008 betalade man ut 329.000.000 till olika projekt. Man sätter alltså sprätt på 400.000.000 per år - 400 miljoner!! Vart går pengarna då? Tja, förutom superkonstruktiva kravmaskinen ”jagvillhabostad.nu” så går det enligt de senaste rapporterna pengar till bl a:

Freshest, the evolution of streetdance / Kvinnan & Hiphop 364 000 kr http://www.facebook.com/pages/FRESHEST-The-Evolution-Of-Streetdance/77925207092 Festligt! Men behövs det skattemedel till det? Man tar ju trots allt anmälningsavgift för evenemanget. Vad händer med de 364.000 kronorna?

Sister Göteborg / DJ workshop
Du får lära dig grunderna i att taktmixa på vinyl samt hur mixern och skivspelarna fungerar. http://u4884878.fsdata.se/?option=com_content&view=article&id=361:dj-workshop-sister-goeteborg&catid=42:nyheter&Itemid=100&pstyle=next Skitkul! Men behövs det skattemedel till det? Man tar ju trots allt 400 kr i anmälningsavgift för varje workshop. Vad händer med alla pengarna? Vart tar degen vegen, som söderpolarna skulle ha sagt. Och varför får Sister Göteborg pengar när det finns privata organisationer som försöker leva på att lära ut sånt?

Fler exempel:

Jämställdehtsbidrag (6.893.150 kr)http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/JB_KO_2008.pdf

Jämställdhetsbidrag inom kultursektorn (1.248.000)http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/JB_Kultur_KO_2008.pdf

Fritid ochorganisering http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/Fritid_och_organisering_2008.pdf

SÅ fortsätter det….sida upp och sida ned med hungriga (och obskyra) föreningar som får 300.000 – 400.000 kronor var. Det kan vara föreningar som vill lära tjejer konsten att bli DJs som kan konsten att mixa och scratcha, eller en lokal invadrarkvinneförening som vill ha deg. Vad som helst verkar duga – men det ska helst handla om tjejer eller invandrare (eller bögar/flator som helst ska vara invandrare).

Hur många människor får inte sin utkomst idag via den här sortens bidrag – dels genom att sitta och bestämma hur pengarna ska betalas ut, och dels genom att få pengar till en verksamhet som inte borde behövas om de folkvalda politikerna gjorde sina jobb?

Jag funderar nu allvarligt på att starta föreningen Jagvillhastatligtbidrag.nu. Ingen medlemsavgift! Inga uppoffringar eller möten för medlemmar. Jag är osäker på om vi ens behöver ett medlemsregister (det kanske strider mot integriteten). Vill du gå med?

Den dag föreningen är på grön kvist startar vi en ny filial eller ”chapter” någon annanstans och till slut kan hela Sverige vara sysselsatt med föreningar som lever på bidrag.

Eller så kunde man satsa pengarna på 1.500 anställda i åldringsvården!!

Inga kommentarer: