onsdag 21 april 2010

Var är medkänslan GD?

Var är medkänslan, frågar sig Sofia Guerrero eller om det är Karin Bergkvist Wadelius på Gefle Dagblads ledarsida. De förfasar sig över invändningarna som finns i kommentarerna till artikeln om den nya satsningen på hem för ensamkommande ”flyktingbarn”. En av de vanligaste invändningarna är tydligen att det inte handlar om barn utan om vuxna.

Allvarligt alltså...... Läser man inte tidningar eller lyssnar på radio på GD-redaktionen? Hur har man kunnat undgå att höra att det bluffas med åldern bland de ensamkommande "barnen"? Litar man kanske på Sveriges Radio - lyssna här och här . I t ex Norge har man som konsekvens av åldersbluffandet infört ålderstester .

GDs ledarskribent visar sen upp höjden av naivitet och frågar sig - vilka föräldrar skulle skicka sin egen 16-åriga son ensam över hela världen och hävda att han är vuxen?

Mitt svar är tusentals föräldrar. Kanske tiotusentals i Somalia, Irak, Afghanistan mfl länder. Som sagt - läser man inte tidningar på redaktionen? Dvs andra än den egna.

GD säger sen att det är lätt att känna förtvivlan över att det uppenbarligen finns alltför många människor som känner noll empati med barn och ungdomar som färdats hundratals mil ensamma. Som har små eller inga förhoppningar om att någonsin träffa sin familj igen.

Snälla GD, barnen har nog inte färdats ensamma. De samlas ihop av smugglarna och färdas i grupp. Det är nämligen mer rationellt för smugglarna att transportera flyktingarna i grupp. Det kostar drygt 100.000 per skalle att bli transporterad till Europa och singelresor är dyrare att organisera än gruppresor.

Och huruvida barnen har små förhoppningar om att träffa sin familj igen. Trams! Så fort ”barnet” fått PUT dyker familjen upp. Snälla ledarskribent, hur kan man leva med såna skygglappar. Varför försöker ni inte ta reda på hur saker ligger till istället för att hoppas att det är si eller så. Börja med att läsa Merit Wagers blogg, där medarbetare på Migrationsverket regelbundet får möjlighet att skriva av sig. Ni kommer snabbt att inse hur lurade svenska folket håller på att bli

Det som gör folk förbannade är att medier som GD verkar vara helt blinda för den verklighet som många medborgare upplever. Plus att deras gamla mamma eller pappa nekas vård och service som kastas över dessa nysvenskar. Var är medkänslan för fattiga, sjuka svenskar GD? För pengarna som går till flyktingarna tas från något annat konto, och många gånger blir det annan kommunal service som skärs ner? Var är medkänslan för de som drabbas då?

Om man i en öppen debatt kunde bestämma att i år tar vi emot 500 flyktingungdomar och kanske 5000 kvotflyktingar tror jag att folket skulle vara med på det. Men som det är nu får man inte ifrågasätta migrationens kostnader - och när folk känner att de mister all kontroll blir de förbannade. Var är medkänslan för den frustrationen, GD?

1 kommentar:

Martin sa...

Du har 100% rätt. GDs artikel var bland den sämsta och mest onyanserade sörja jag läst på länge. Att de bara ha mage att blint sätta rasiststämplen på sina läsare för att de kritiserar att man öser pengar över dessa "barn" samtidigt som det skärs ner inom skola, vård och omsorg. Det är höjden av naivitet. Var finns medkänslan för era egna landsmän?

Dessa "barn" kostar oss skattebetalare 1 200 000 kr om året. Per barn då alltså. Vad får en pensionär på ett ålderdomshem kosta?

Under 2010 är det sagt att vi ska ta in 3 000 av dessa "barn" till Sverige till en kostnad av 3 600 000 000. Hur mycket behöver vi dra ner på åldringsvården för att finansiera det?