onsdag 21 april 2010

15 unga män att vårdas av 15 västeråsare??

Femton nya, ensamkommande ”flyktingbarn” ska placeras i Västerås, skriver VLT. De ska bo i Iggebyvillan och i lägenheter som kommunen köper in. 15 nya tjänster är utlysta för dygnetruntverksamheten. Får man gissa att kostnaden ligger på 3.000 kronor per dag per ”barn” dvs knappt 1.100.000 per person och år? Dessa nya västeråsare kommer alltså att kosta 15 miljoner per år.

Att de ensamkommande flyktingbarnen borde synas närmare har vi skrivit om tidigare, här t ex. Men hur olika kommuner prioriterar upphör aldrig att förvåna. En sökning på nätet över vad Västerås verkar välja bort för att kunna prioritera unga flyktingmän visade en sorglig sida av kommunens politik.

I januari rapporterade VLT den 9:e januari att för de hemlösa ”har 2010 börjat extra kyligt. Stadsmissionen har haft sin dagverksamhet stängd i en vecka.” Varje dag brukar mellan 50 till 60 personer söka sig till Stadsmissionens lokaler på Sturegatan, berättar VLT. Men från nyårsafton till och med trettondagen var dörrarna stängda, alltså sammanlagt sju kalla – en del smällkalla – dagar. Minns ni hur kallt och eländigt det var då? Det verkar inte Barbro Svensson, chef för Integrationsenheten i Västerås och Ulrika Wennerholm, socialkontor barn och ungdom, göra.

Kanske någon kan påminna dom? För på på dessa hemlösa stackare lägger man inga pengar, för dem köps inga lägenheter in, för dem anställs ingen kock eller fritidspedagog eller integrationssekreterare.

Allvarligt alltså.....Ett tips till de hemlösa: Säg till kommunen att ni - liksom de unga flyktingmännen - är under 18 år och kräv att få bo i flyktingbostäderna som köpts in.

Och sist, men inte minst: Hur stor är personaltätheten på kommunens äldreboenden?

1 kommentar:

Joel sa...

Så billigt som 3000 kr/dagen kan du nog glömma. Förutom dygnet-runt-servicen som erbjuds ska även de skäggiga barnen få så kallade utslussningslägenheter (på obestämd tid) vid Haga-området. Dessa lägenheter ligger väl på 200-300k om jag inte misstar mig. Lägenheter som de flesta arbetarmänniskor får ta lån på för att bo i.

Dessutom skulle jag tro att ytterligare utbildningskostnader på ett antal miljoner tillkommer. Jag menar, om "barnens" personliga hembiträden behöver utbilda Sveriges framtid för att t.ex. byta glödlampor, städa och laga mat behövs nog omfattande resurser för att dessa otroligt begåvade människor ska kunna betala tillbaka samhället kostnaden.

Men vem vet? Efter 5-10 år med hembiträden, gratis bostad och socialbidrag kanske dom öppnar en pizzeria eller kör taxi. Svarta pengar givetvis.