torsdag 12 augusti 2010

Sjukvård till illegala? Omöjligt. Naivt. Korkat.

Uppdatering 15.15 2010-08-12

Detta kommer att bli en vanlig situation:

En kurdisk flykting har sytt ihop sin mun med fyra stygn för att protestera mot att han inte får asyl i Finland, skriver Pohjolan Sanomat. 32-åriga Arkan Mohamed bor på flyktingmottagningen i Kemi och lider av obotlig leukemi. Han kom till Finland för ett och ett halvt år sedan av politiska orsaker samt för att få vård. I april fick han avslag på sin asylansökan. Muhamed säger till Pohjolan Sanomat att han inte har råd att betala för sjukhusvården här utan uppehållstillstånd.

– En nödvändig operation skulle kosta 50 000 euro, säger Mohamed.

Ska vi (eller Finland) behöva acceptera utpressning av det slaget?

Uppdatering 10.55 2010-08-14

Sjukdomsinvandring pågår redan i Sverige. Merit Wager beskriver en man som behövde en levertransplantation. Han sökte först "asyl" i England, och fick nej eftersom sjukdom inte är asylskäl. Han kom då till Sverige istället. Det blev förstås PUT, en levertransplantation som kostade två miljoner kronor och eftervård som kostar ungefär en halv miljon kronor per år samt resa hit för den familj han senare minns att han har.

Allvarligt alltså.......

Ursprungligt inlägg:

Sjukvård till illegala invandrare är åter på tapeten. Jag skrev om det igår.

I ett rättssamhälle ska lagar gälla lika för alla och effekterna vara förutsägbara för de som lagen omfattar. Hur skapar man en rättvis lag för vård av personer som inte finns i systemet?

1)Vilken sjukvård ska ingå?

All läkemedelsbehandling utan begränsningar? Vem avgör begränsningarna?

Höftledsplastik?

Starroperation?

Transplantationskirurgi?

Benmärgstransplantation samt fortsatt läkemedelsbehandling vid t ex leukemi?

Bypasskirurgi?

2)Ska tandvård ingå?

3)Ska en maxkostnad för vård eller max antal månaders vård gälla?

4)Hur länge ska man ha levt i Sverige för att kvalificera sig?

5)Vilken dokumentation/vilka bevis ska krävas när man hävdar att man vistats i Sverige?

6)Hos vilken myndighet överklagar man nekad vård? Betalar staten juridiskt biträde?

6)Hur ska journalanteckningar förvaras/uppdateras när det inte finns personnummer? Utan personnummer riskerar patienterna att viktig info tappas bort eller blandas ihop.

7)Hur förhindrar man att systemet utnyttjas? Vi har nyligen sett att systemet med personliga assistenter missbrukats på ett närmast skandalöst sätt?

Rent mänskligt ser jag potentiella totalhaverier med ett sånt system. Tänk er när en illegal invandrare under ett par år fått behandling i Sverige sen utvisas? Kanske personen inte har råd med behandlingen hemma, som situationen med t ex en libanesisk flicka i Örebro. Då kommer just denna situation att åberopas som grund för PUT – och vi har raskt två parallella system för invandring: det vanliga via Migrationsverket och det "illegala" via vårdapparaten.

Och vad hindrar att det uppstår big business som följd av en ”illegal-lag”? Att sjuka skeppas till Sverige för behandling i det "illegalna" systemet. Vi har redan idag flyktingsmugglare som tar 100.000 - 150.000 för enkel resa. Vi har redan bolag som sätts upp bara för att utnyttja systemet med personliga assistenter.

Steget är ju inte långt till att driftiga människor "säljer" svensk sjukvård utomlands. För några hundra tusen ordnar de transport till Sverige, ser till att personen blir "papperslös" och vips är det dags för behandling av tumören, höften, den kroniska sjukdomen eller vad det nu må vara. Och vissa kanske är så sjuka så de "måste" ha PUT, och med rätt mediala kontakter får de sen hit hela släkten.

Och nu vill Folkpartiet mfl öppna plånboken ännu mer. Tänk då på att det finns mycket folk med mycket ovanliga sjukdomar - som har mycket hög behandlingskostnad:

Den monoklonala antikroppen Soliris (eculizumab) behandlar en ovanlig sjukdom, PNH, där immunförsvaret förstör röda blodkroppar. En genomsnittlig behandling kostar 409 500 dollar per år. Elaprase (idursulfas) kostar i snitt 375 000 dollar per år. Elrapas ges till patienter med Hunters sjukdom som beror på brist av olika enzymer. Ytterligare två läkemedel kostar över 350 000 dollar per år. Naglazyme (galsulfas) mot en metabol sjukdom och Cinryze (c1-esterashämmare) mot enzymbristsjukdomen HAE.

Allvarligt alltså.....Sjukvård till illegala invandrare? Omöjligt. Naivt. Korkat. Ett helpopulistiskt förslag från orealistiska snällister.


DN,

5 kommentarer:

Mister J sa...

Kom ihåg att Sverige är mer restriktiva än andra länder i Europa i det här avseendet. Det är alltså inte alls omöjligt. De problem du radar upp är praktiska, inte fundamentala.

Idagsläget kan människor, ja även barn dö, därför att de inte kan söka rätt vård och det är inte så det skall vara i ett välfärdssamhälle.

Sverige har skrivit under på att följa internationella konventioner för mänskliga rättigheter, precis som de flesta andra länder i världen och vi är skyldiga att följa dessa konventioner och integrera dem i vår egen lagstiftning.

I slutändan tycker jag ändå inte att det handlar om konventioner utan om vad det är för samhälle vi vill att Sverige skall vara: snålt och fattigt eller rikt och generöst.
Aldrig har så många i Sverige haft det så bra. Vi fyller våra liv med platt-teve och dyra olivoljor. Samtidigt har vi nog aldrig varit så giriga och ogina.

Blogo sa...

Mister J.... Idagsläget (sic) dör folk. Tyvärr är det så. Folk DÖR. Vi kan inte rädda alla. Vi kan inte ens rädda en bråkdel. Antar att du tycker att det är orättvist. Men livet är orättvist.

Sverige ska vara tämligen generöst mot de som har tillstånd att bo här, tycker jag. Sverige kan även vara generöst mot andra länder. Men vi kan inte ta hand om allt och alla, även om tanken låter fin och säkert känns skön att tänka.

Och talar vi om vad Sverige har skrivit under, kan jag upplysa dig om att Riksdagen har skrivit under ett papper som säger att de som inte har PUT vistas i Sverige olagligt och borde resa hem. Jag håller det kontraktet högre än en lite nonsenskonventioner som folk bryter mot när det passar och inte straffas för.

Om du tycker att vi är snåla har du all möjlighet i världen att skänka bort alla dina pengar till behövande - och känna dig så där riktigt GOD som man gör när man gjort en riktigt god gärning.

Blogo sa...

Jag noterar samtidigt att du inte besvarar någon av de frågor som jag listade och som belyser de svårigheter som en illegal-lag introducerar. Men det är ju lättare att vara allmänt god och vilja gott än att vara konkret.

Martin Andreasson sa...

Jag ser att du har skrivit ett liknande inlägg som bloggkommentar på min egen blogg. Läs gärna mitt svar på: http://martinandreasson.wordpress.com/2010/08/11/papperslos-ar-inte-rattslos/#comment-35

Martin Andreasson sa...

Blogo: För säkerhets skull en påminnelse om att du har chansen att svara på mitt genmäle till dig. Läs på http://martinandreasson.wordpress.com/2010/08/11/papperslos-ar-inte-rattslos/#comment-39.