fredag 22 maj 2009

Vännäs och pressen

Händelserna i Vännäs har fått stor uppmärksamhet och belyser i mångt och mycket en del av de problem som dagens integrationspolitik är behäftad med. Det finns en hel del olika aktörer i händelserna, många verkar se en möjlighet att driva sin egen agenda. Media har sin vanliga position klar: man står på flyktingarnas sida och mot det som förenklat kallas "rasismen" Och allt som eventuellt talar för att någon av flyktingarna gjort något fel verkar tystas ner eller förskönas. Undantaget är kanske Västerbottens Folkblad.

"Bråket" uppstod för att en flicka blivit misshandlad av en flyktingkille. Hon sägs ha fått en tand utslagen och fått blåmärken. Men detaljer kring detta har den samlade pressen valt att undvika. Varför, kan man fråga sig. Antingen vet ingen, eller så skulle detaljer om misshandeln verka försvårande för den unge flyktingen - och då är det ju läge att inte skriva om det. Bättre då att, som Västerbottens-Kurirern gör - kalla det för "en mindre förtret". Så nu vet ni kvinnor: när ni blir slagna på käften så hårt att ni mister en tand och får blåmärken - då har ni upplevt en mindre förtret. Allvarligt alltså...hur fan kan man skriva så?

I Västerbotten-Kuriren kan man läsa:
Onsdagen den 6 maj väckte hennes skador ilska bland flera elever på Liljaskolan. Ungdomar drabbade samman på skolgården, En av dem, den flyktingkille som nu har lämnat Vännäs, blev uppsökt av ungdomar som undrade om han kände till något om misshandeln. Pojken blev rädd, och kände sig hotad. Han hämtade en mattkniv, som han visade för andra elever.

Lägg märke till att pojken "visade" kniven för andra elever. Det är ett väldigt snällt sätt att berätta att killen hotade de andra eleverna med en mattkniv som han förvarat i sitt skåp. Hur tänker man när man beskriver ett förlopp på det väldigt oskyldiga sättet? Kommer värdetransportrånare i framtiden att ha haft "vapen, som de visade för några bankanställda"?

När man läst det mesta av rapporteringen växer en bild fram av händelserna:

* Händelserna hade inget med rasism att göra. "Rasismen" har skapats av press, vissa kommunanställda samt aktivister som tjänar på att driva "rasism-spåret".
* Hade skolan omedelbart polisanmält flyktingen som dragit kniv (i skolan) hade kanske en del av känslorna lagt sig och bråket undvikits. Men man valde först att (av flyktinghänsyn) att inte göra något.
* Den hastigt påkomna utrymningen av flyktingarna var ett överilat beslut.
* Det finns idag inget som talar för att flyktingarna ska känna oro.

Det hela sammanfattas väl av Fria Nyheter:

Flera vännäsbor, såväl infödda som invandrare, delar uppfattningen att helgens bråk i Vännäs var en hämndaktion. Det skriver Västerbottens Folkblad idag. Under fredagskvällen hade ett 30-tal ungdomar samlats vid en kiosk där oroligheter uppstod. Det finns dock inget som talar för ett samband med de tre flyktingar som sitter häktade för en gruppvåldtäkt i Skellefteå.
Tidigare under veckan blev en tonårstjej överfallen av tre flyktingar som slog henne i ansiktet. Enligt uppgifter i Västerbottens Folkblad fick tjejen en tand utslagen, blått öga samt en skada vid tinningen. Misshandeln har polisanmälts. En av de misstänkta flyktingpojkarna ska även ha hotat andra ungdomar med kniv.

Dessa händelser ska tillsammans med andra incidenter ha utlöst helgens bråk och enligt en inblandad hade den urartade hämndaktionen inga rasistiska förtecken. En invandrad näringsidkare som känner till ungdomsproblematiken i Vännäs stödjer ungdomarnas tolkning.
Näringsidkaren säger till Västerbottens Folkblad att “många tonårsflyktingar beter sig som om de fortfarande befann sig i Irak och andra hemländer”.

Han uttalar också att det är flyktingar som startar bråken eftersom “många av dem saknar all kunskap om svensk lagstiftning och den kultur de kommit till”. Näringsidkaren vill se åtgärder som kurser i svenska regler eftersom det “inte räcker med att bara betala ut socialbidrag”


http://frianyheter.wordpress.com/2009/05/13/braken-i-vannas-var-en-hamndaktion/

Sist men inte minst. Kanske hela historien hade kunnat undvikas om polisen i Vännäs hade haft lite mer närvaro?


Polisstationen i Vännäs öppettider*
måndag stängt
tisdag 13:00 - 15:00
onsdag stängt
torsdag 13:00 - 15:00
fredag stängt
lördag stängt
söndag stängt

* I samband med helgdagar och klämdagar kan tiderna vara förändrade. Ring för upplysning.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2869691.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2875473.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2929245.svd

Inga kommentarer: