söndag 11 oktober 2009

Gärna slöjförbud, men först en rejäl lag mot omskärelse

Några centerpartister har föreslagit burka-förbud. Rent principiellt kan jag hålla med, men hur skriver man en sån lag? Sakine Madon, skriver klokt i Expressen. Hon menar så här:

-Detta tjafs om vuxna kvinnors klädsel i all ära, men det finns en grupp som med säkerhet inte gör tjusiga självständiga val. Varför pratar så få om barn som täcks från topp till tå? Förbud mot hindrande klädsel borde för länge sedan ha införts i grundskolor. Inklusive friskolor.
Barn går i skolan för att utvecklas och lära sig saker, inte för att lindas in i tyg som hindrar deras rörelsefrihet eller för att representera föräldrarnas religiösa identitet.

Hon har helt rätt.

Men en fråga som borde nästan vara viktigare ändå, är ett totalt förbud av rituell omskärelse på pojkar. Läs mer här och här .

Att införa förbud av vissa kläder men låta könsstympning av pojkar bestå känns som en logisk kullerbytta.

När lagen om omskärelse av pojkar antogs 2001, uttalade Riksdagen en förhoppning att ”debatten hålls livlig ... så att en attitydförändring sker hos berörda grupper. Och att omskärelse på sikt försvinner”.

Att argumentera för omskärelse med påståenden om att folk ändå kommer att omskära sina pojkar är att resignera för utvecklingen. Då kan man lika gärna avveckla sexköpslagen och öppna bordeller som sköts av kommuner och landsting samt börja sälja knark i särskilda små kommunala caféer. För ”folk kommer att göra det ändå. Många kommer att resa till sina hemländer och få det gjort där...", som Abd al haqq Kielan, imam och ordförande i Svensk-islamisk samling säger.

Inga kommentarer: