onsdag 10 mars 2010

Ge muslimer immunterapi

Sommaren 2007 ritar konstnären Lars Vilks teckningar där profeten Muhammed avbildas som rondellhund, vilka publiceras på hans blogg. Utställningar och föreläsningar där teckningarna skulle visas stoppas. Lars Vilks säger då att han tycker att konstklimatet är alldeles för snällt och korrekt i frågan om islam. Att han ritade teckningarna var ett sätt att fortsätta den debatt som de danska Muhammed-karikatyrerna som publicerades 2005 hade lett till.

I september 2007 utfäster ledaren för terrornätverket al-Qaida i Irak, en belöning på 100 000 dollar till den som mördar Lars Vilks.

I mars 2010 grips sju personer grips i Irland, misstänkta för inblandning i en mordkomplott mot Lars Vilks. Några dagar senare åtalas en amerikansk kvinna i USA, misstänkt för att ha planerat terrordåd bland annat i Europa. Ett uttalat mål ska ha varit att mörda den svenske konstnären.

Enligt SvD berättade Nalin Pekgul i TV4s Efter Tio hur sårande det var för henne att Muhammed avbildades som en hund.

- I den muslimska världen är hunden oren, den får inte ens komma in i huset. Att avbilda Muhammed som hund, det är obeskrivligt sårande, sade hon. Nalin Pekgul menar också att det är fel att dra den muslimska världen över en kam och kalla alla som blir upprörda över Vilks verk för extremister.

Extremism innebär att en åsikt eller tanke dras till sin yttersta spets utan utrymme för kompromisser eller pragmatism. Den som fäster så stor vikt vid en låtsaskompis som Gud, Jesus eller Mohammed att han eller hon upplever det som ”obeskrivligt sårande” att ens låtsaskompis blir avbildad som en hund har enligt min mening en extrem tro. En helt kompromisslös tro. Såna människor förtjänar inte att tas på allvar.

Nalin Pekgul klagar också på att Vilks gett sig på just muslimer, som hon menar är en svag grupp i europeiska samhällen. Svag grupp??? Den grupp som lyckas skrämma ansvariga till den milda grad att utställningar, föreläsningar och pjäser stänger eller ställs in, det är ingen svag grupp. Det är en grupp som har alldeles för stor makt.

Ecce Homo utställningen, med tolv fotografier av olika bibliska situationer, tolkade i modern tappning av fotografen Elisabeth Ohlson Wallin, uppfattades av många som kontroversiell, och väckte starka och känsloladdade reaktioner. Utställningen väckte kritik, men framför allt från kristna frikyrkliga och ortodoxa grupper. Kritikerna menade att bilden på Jesu dop med två nakna män, där kristusmodellen har en halvt erigerad penis, sexualiserade Jesus och framställde honom som homosexuell. Det du Nalin, det är annat än en taskigt ritad hund med turban.

Eftersom kritiken mot Ecce Homo främst kom från frikyrkliga (och andra extrema kristna) grupper var det inte så många som brydde sig om den. Av det skälet ska man heller inte bry sig om vad någon annan religiös gruppering tycker. Vi har liksom lagt ribban.

Inom medicinen finns det en behandlingsform som heter specifik immunterapi. Det är ett sätt att behandla en patients allergi mot pollen. Man ökar toleransen genom att injicera ett utspätt extrakt med pollenallergen under huden. Behandlingen genomförs initialt en eller två gånger i veckan och man arbetar sig så småningom upp i högre doser. Behandlingen kan vara en längre tid. Men till slut vänjer sig kroppen vid pollenet.

Allvarligt alltså......Jag tycker att muslimer borde behandlas med ökande doser av Muhammedkarikatyrer, först några lätta ett par gånger i veckan och sen lite tyngre karikatyrer ett par gånger per dag. Sen slipper vi såna här tramsdiskussioner om kränkta Muhammeddyrkare.


http://www.svd.se/nyheter/inrikes/terrorexperter-hotbild-ska-tas-pa-allvar_4405037.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vilks-upptradande-en-del-av-konsten_4404495.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/larose-ska-ha-besokt-kullaberg-i-skane_4405601.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vilks-bild-publiceras-i-flera-medier-1.1058825
http://www.dn.se/nyheter/sverige/allvarligt-sager-justitieministern-1.1059013
http://www.dn.se/nyheter/varlden/amerikanska-atalas-for-terrorplaner-i-sverige-1.1058776
http://www.aftonbladet.se/debatt/article6754441.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/analys/wolfganghansson/article6752885.ab
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1984595/partiledningen-i-s-vill-inte-kommentera-gripandet
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1984753/lars-vilks-overfallen-under-forelasning
http://www.expressen.se/Nyheter/1.1984848/han-visade-en-film-med-gaypar-i
http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.367793-vilks-attackerad-under-forelasning
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article871532/Lars-Vilks-overfallen.html
http://gd.se/nyheter/1.2021309-vilks-overfallen-under-forelasning-i-uppsala
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=19291
http://www.dn.se./nyheter/sverige/vilks-overfallen-under-forelasning-1.1092322
http://www.dn.se/nyheter/sverige/folk-skrek-och-rusade-fram-mot-vilks-1.1092330
http://www.unt.se/uppsala/man-gripen-for-forsok-till-misshandel-932728-default.aspx
http://www.unt.se/uppsala/polisen-utreder-valdsamt-upplopp-933293.aspx
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lars-vilks-gardagen-var-ett-nederlag-for-alla_4708415.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/vilks-overfallen-under-forelasning_4705041.svd
http://www.dn.se/nyheter/sverige/vilks-misstankta-slappta-1.1093358

3 kommentarer:

akra sa...

Instämmer helt med dina synpunkter. Pekguls kommentarer är inget annat än ett sätt att än en gång strypa yttrandefriheten och synneligen beklämmande att en så kallad toppolitiker yttrar sig så. Den religion som inte tillåter att synas, skärskådas, skämta om är inget annat än ett terrorvapen till för att tygla folk och skapa sig egen makt.

Cecilia sa...

Jag småskrattar åt det sista men allvarligt talat så håller jag med dig. Som "akra" säger måste alla religioner och religionsutövare tålas att skämtas om, tålas att kritiseras och tålas att "synas i sömmarna". Jag blir upprörd när folk inte riktigt kan acceptera yttrandefriheten fullt ut, eller åt båda håll - det är ungefär som när folk när de kritiseras eller ifrågasätts kör med argumentet "hallå, vi har faktiskt yttrandefrihet, ni kan inte kritisera vad jag säger". Yttrandefriheten måste ju gå åt båda hållen. Tyvärr blir det alltid så känsligt när det gäller religion, det blir personligt, överdrivet, det ställs på sin spets. För att man ska fungera tillsammans med andra, i ett globalt och mångkulturellt samhälle, måste man kunna lägga nitisk tro åt sidan och anpassa sig till världen. Och det gäller alla!
/Cecilia

Erik sa...

Nalin Pekgul beter sig som den kolonialist hon är. Hon tillhör heller inte någon svag grupp, det är ju rent nonsens. Muslimerna omfattar mer än en miljard människor, är en befolkningsmässigt oerhört expansiv grupp som nu är på väg att kolonisera bland annat Sverige och Europa.