söndag 14 september 2008

Behrang Kianzad pratar strunt

På SVTs debattsida Opinion ondgör sig Behrang Kianzad över att Tobias Billström vill skärpa kraven på de asylsökande, vilket även socialdemokraterna är inne på. Märkligt nog kritiserar BK det faktum att det är ministern med ansvar för bl a invandringen som fört fram förslaget. Men vem i konsekvensens namn skulle göra det i hans ställe? Finansministern? Jotack, det skulle se ut det.

Sen ironiserar BK om hur någon vettig människa överhuvudtaget kan välja att söka lyckan i Sverige. Det faktum att ca 100.000 gjorde det ifjol och många av dem reste genom större delen av Europa för att ta sig hit säger mig att det är något visst som lockar. Men BK vill kanske inte kännas vid de skäl som jag omedelbart tänker på.

Sen berättar BK att världen blivit global (under tiden som Billström blivit något annat?). Han berättar om hur Kanada har slagit fast att man är en mångkulturell stat och att man i England (BK menar då Storbritannien) har rätt att bli dömd av en muslimsk domstol.

Att man i Storbritannien kan välja om man vill bli dömd av en muslimsk domstol (eller någon annan slags domstol, för den delen) är rent struntprat. Däremot kan t ex en kvinna som vill skilja sig även få sin i brittisk domstol faställda skilsmässa "godkänd" (och socialt accepterad?) av en Sharia-domstol. Men ALLA brottmål handläggs i vanlig domstol med brittisk lag och inget annat.

Kanada har ett tillägg i sin konstitution som säger att staten är multikulturellt. Här har faktiskt BK helt rätt. Men efter att ha läst paragraferna ifråga kan jag inte se hur detta ger större utrymme för multikulturalism än vad man har inom EU. Men å andra sidan är väl multikulturalism inte tänkt att vara synonymt med kravlöshet? Och när vi ändå har Kanada på tapeten. Vad säger BK om att Sverige tar efter Kanada och inför ett test liknande det ”citizenship test” som man där har som krav för att få bli medborgare. Testet inkluderar frågor (på engelska eller franska och utan tolkhjälp) om statsskick, historia, kultur mm? Billströms föreslagna krav på de asylsökande är kanske i ett internationellt perspektiv inte så hemska ändå.

Liksom BK är jag född av föräldrar som inte är/var svenskar. Enligt BK blir ”vi” som grupp ständigt misstänkliggjorda av människor som Billström. Jag kan säga att de gånger jag blir misstänkliggjord av samhället finns det skäl – då har jag slarvat med betalning av parkeringsavgifter, kört lite för fort eller kanske t o m värre. Men som BK gör - buntar ihop mig med folk som känner sig misstänkliggjorda för att någon ställer krav på dom? Nej tack – det ställer jag inte upp på.

Så jag säger som du BK - Vill du rikta den etniska pistolen mot någons tinning, gör det gärna mot din egen. Men dra för sjutton inte in mig.

Eller varför inte flytta till Kanada i förhoppning om ett kravlöst multikulti-liv.

Inga kommentarer: