onsdag 30 september 2009

Return of the Gangsterkung

Ett spektakulärt rån har genomförts i Sverige.

-Fan, säger polischefen. Nu kommer vi att se löjliga ut. Igen!! Men om inget annat så måste vi lite snabbt visa alla journalister att vi är på hugget.
-Vi säger att vi redan är rånarna på spåren. Var är Svartenbrandt? Nån’ som sett honom?
-Sorry chefen, han är anhållen.
-Clark då?
-Sorry, samma sak där.
-Men va fan. Han den där Gangsterkungen då? Honom har ju tidningarna till och med bilder på. Vi bestämmer att det var han som gjorde det. Vem skriver pressrelease och ringer och skvallrar för media?

Under tiden som polisen försöker skjuta uppmärksamheten från deras sedvanliga klantighet, försöker ”Gangsterkungen” - som tydligen inte varit i Sverige på flera år - sköta sitt företag, och liksom andra pappor, försöka lära sina barn att vara ärliga och inte ljuga eller smutskasta folk. Hade inte poliserna några pappor?

Vem minns inte ”Medieprofilen” som i april greps misstänkt för mordförsök på en man och en kvinna utanför en skola i Gamla stan i Stockholm. Martin Jönsson skriver insiktsfullt på Redaktionschefens blogg på SvD:

Vi vet, sedan tidigare stora brottsfall - exempelvis Palmemordet och Anna Lindhmordet - att helt oskyldiga personer ofta misstänks i ett tidigt skede. Därför finns det skäl att vara extra försiktig i den tidigaste rapporteringen om gripanden. Ändå sprids detaljerad informerad om de anhållna på många håll, även i SvD.

Allvarligt alltså.......Det säkraste tecknet, i Sverige, på någons oskuld är nog att man var den som polisen först gick ut med i media som den misstänkte.

Läs mer om rånet och häktningsförhandlingarna; DN, DN, DN, DN, DN, DN, SvD

Inga kommentarer: