fredag 23 april 2010

Ultrahögern om "flyktingbarnen"

Under rubriken "Ultrahögern och nätet" går GD ut hårt mot personer som kritiserat planerna i Hofors kommun att ta emot ett 30-tal ensamkommande barn och vissa som sedan kritiserat GDs ledare "Var finns medkänslan". Jag tillhör den senare gruppen eftersom jag skrev ett blogginlägg.

Utan att vara medveten om den förändring jag genomgått tillhör jag tydligen numera extremhögern.
- Jag tror inte det GD. Mina politiska värderingar tillhör nog mittfåran. Jag tror på välfärd för alla, men särskilt till gamla och sjuka. Jag tror på ett starkt samhälle, som ska var generöst mot de som bor i landet - OCH som kan vara generöst mot sämre lottade i andra länder samt att man kan ha invandring. Omfattningen och inriktningen av denna bör dock vara föremål för debatt, precis på samma sätt som pensioner, barnbidrag och kollektivtrafik debatteras.

Jag tror även att en stor del av de som skrev kommentarer är ganska vanliga medborgare som inte alls känner sig som ultrahöger. Det är ett alldeles för enkelt sätt - och intellektuellt ohederligt - att utmåla meningsmotståndaren som extremist av ena eller andra slaget, och i Sverige är ju ultrahöger kanske det värsta man kan hitta på när det gäller politiska invektiv. Det är t o m värre än extremvänster. Såna argument, GD, det tar man till när man förlorat debatten om sakfrågan.

GD skriver vidare om "oss" i ultrahögern: De som skriver använder vissa nyckelbegrepp. De sätter till exempel konsekvent ordet barn inom citattecken – ”barn”.

Jag väljer ibland att placera begreppet flyktingbarn inom citationstecken av det enkla skälet att så stor del av dessa inte alls är små barn. Merparten är unga vuxna av svårbestämd ålder. Och en av svårigheterna med åldersbestämningen är att alla kastat sina id-handlingar - just för att inte det ska gå att säga vem det är, vilken ålder man har och varifrån man kommer. Att de kallas barn förvirrar debatten på samma sätt som när bl a media kallar illegala invandrare för papperslösa. Om papperslösa tycker man synd. Det gör man däremot inte om illegala invandrare. Om ensamkommande femåringar tycker man synd, men en 20-åring väcker inte samma sympati.

Hur är det då med dessa ensamkommande barn - är de ensamma i en stor grym värld? I Socialstyrelsens rapport Förbättringar i mottagandet av barn från annat land som kommer till Sverige utan medföljande legal vårdnadshavare (s.k. ensamkommande barn) redovisas:

Av 100 barn som kommit ensamma till Sverige 1997 var det bara åtta som själva fattat beslut om att resa. För de resterande 92 var flykten föräldrarnas eller släktingars beslut.

Vidare att asylsökande som uppger sig vara under 18 år ofta visar sig i själva verket efter utredning vara äldre och hör inte till gruppen barn/ungdomar. Anledningen till att de säger sig vara yngre är i regel att de fått rådet att påstå det och tror att det ökar chanserna att få stanna.

Uppgifterna om hur barnen/ungdomarna tar sig hit är enligt Migrationsverket mycket knapphändiga. Barnens egna berättelser är ofta oklara och ibland vet de inget om resvägen.

För över hälften av barnen hade släktingar eller vänner till familjen hjälpt dem att fly och för en fjärdedel var det förälder/föräldrar som gjort det. Omkring hälften av barnen hade ledsagats under flykten av någon vän, släkting, smugglare eller hjälpare. För de flesta barnen/ ungdomarna var det inte tal om något eget val och de visste ofta inte själva vilket land de skulle till. Avgörande för vilka barn/unga som får möjlighet att ge sig iväg är om familjerna har tillgångar för att kunna betala resan, kontakter och anknytningar i andra länder, i en del fall barnens/de ungas egen initiativförmåga och i några fall, när det gäller barn från fattiga familjer, att någon utomstående hjälper dem ur en desperat situation.


Notera att det var ultrahögern på Socialstyrelsen som skrivit ovanstående.

I fjol dvs 2009 kom 2 250 barn och ungdomar under 18 år till Sverige utan vårdnadshavare och söker asyl, en ökning från 1 510 barn året innan. I sin nya prognos tror nu Migrationsverket att cirka 3 000 ensamkommande barn söker asyl i år och lika många nästa år. I förra prognosen, från december, uppskattade verket antalet barn i år till 2 400 barn.

Norge tog förra året emot över 2 400 ensamkommande flyktingbarn, en ökning med 75 procent jämfört med året före. I år väntas antalet minska dramatiskt sedan Norge nyligen har skärpt sin flyktinglagstiftning. Tidigare fick ensamkommande flyktingbarn permanent uppehållstillstånd i Norge, men nu ges de tidsbegränsade uppehållstillstånd tills de fyller 18 år, då de tvingas lämna landet.
- Den nya lagen har redan fått effekt, säger Hanne Mathisen på FN:s flyktingorgan UNHCR. Man ser en klar reduktion i antalet ensamkommande barn som har sökt sig till Norge i början av 2010.

Ett temporärt skydd från krig och elände är alltså inte vad barnen söker. Man söker en permanent vistelse. Och det är förståeligt. Vem vill INTE ha det bättre? Men om det nu är så att familjen sänder äldste sonen som ankare för att resten av familjen längre fram ska haka på och bosätta sig i Sverige och bli för evigt försörjda, borde vi inte ha det med i våra överväganden?

Bland de tusentals asylsökande unga som kommer till Sverige kan givetvis finnas enstaka ungdomar och även barn, som har faktiska skyddsskäl - men ytterst, ytterst sällan egna asylskäl. Dessa har givetvis, enligt utlänningslagen som reglerar invandringen till Sverige, rätt att få det skydd de behöver. Men man ska vara medveten om att det torde röra sig om en bråkdel, någon handfull eller så, som faktiskt har egna asyl- eller skyddsskäl.

Dom barnen, ungdomarna eller unga männen borde tas emot i anläggningar som den i Hofors. Det tror jag väldigt många inom "ultrahögern" håller med mig om. Men de andra ställer jag mig mycket tveksam till, men jag är ju bara en av ultrahögern.

onsdag 21 april 2010

15 unga män att vårdas av 15 västeråsare??

Femton nya, ensamkommande ”flyktingbarn” ska placeras i Västerås, skriver VLT. De ska bo i Iggebyvillan och i lägenheter som kommunen köper in. 15 nya tjänster är utlysta för dygnetruntverksamheten. Får man gissa att kostnaden ligger på 3.000 kronor per dag per ”barn” dvs knappt 1.100.000 per person och år? Dessa nya västeråsare kommer alltså att kosta 15 miljoner per år.

Att de ensamkommande flyktingbarnen borde synas närmare har vi skrivit om tidigare, här t ex. Men hur olika kommuner prioriterar upphör aldrig att förvåna. En sökning på nätet över vad Västerås verkar välja bort för att kunna prioritera unga flyktingmän visade en sorglig sida av kommunens politik.

I januari rapporterade VLT den 9:e januari att för de hemlösa ”har 2010 börjat extra kyligt. Stadsmissionen har haft sin dagverksamhet stängd i en vecka.” Varje dag brukar mellan 50 till 60 personer söka sig till Stadsmissionens lokaler på Sturegatan, berättar VLT. Men från nyårsafton till och med trettondagen var dörrarna stängda, alltså sammanlagt sju kalla – en del smällkalla – dagar. Minns ni hur kallt och eländigt det var då? Det verkar inte Barbro Svensson, chef för Integrationsenheten i Västerås och Ulrika Wennerholm, socialkontor barn och ungdom, göra.

Kanske någon kan påminna dom? För på på dessa hemlösa stackare lägger man inga pengar, för dem köps inga lägenheter in, för dem anställs ingen kock eller fritidspedagog eller integrationssekreterare.

Allvarligt alltså.....Ett tips till de hemlösa: Säg till kommunen att ni - liksom de unga flyktingmännen - är under 18 år och kräv att få bo i flyktingbostäderna som köpts in.

Och sist, men inte minst: Hur stor är personaltätheten på kommunens äldreboenden?

Var är medkänslan GD?

Var är medkänslan, frågar sig Sofia Guerrero eller om det är Karin Bergkvist Wadelius på Gefle Dagblads ledarsida. De förfasar sig över invändningarna som finns i kommentarerna till artikeln om den nya satsningen på hem för ensamkommande ”flyktingbarn”. En av de vanligaste invändningarna är tydligen att det inte handlar om barn utan om vuxna.

Allvarligt alltså...... Läser man inte tidningar eller lyssnar på radio på GD-redaktionen? Hur har man kunnat undgå att höra att det bluffas med åldern bland de ensamkommande "barnen"? Litar man kanske på Sveriges Radio - lyssna här och här . I t ex Norge har man som konsekvens av åldersbluffandet infört ålderstester .

GDs ledarskribent visar sen upp höjden av naivitet och frågar sig - vilka föräldrar skulle skicka sin egen 16-åriga son ensam över hela världen och hävda att han är vuxen?

Mitt svar är tusentals föräldrar. Kanske tiotusentals i Somalia, Irak, Afghanistan mfl länder. Som sagt - läser man inte tidningar på redaktionen? Dvs andra än den egna.

GD säger sen att det är lätt att känna förtvivlan över att det uppenbarligen finns alltför många människor som känner noll empati med barn och ungdomar som färdats hundratals mil ensamma. Som har små eller inga förhoppningar om att någonsin träffa sin familj igen.

Snälla GD, barnen har nog inte färdats ensamma. De samlas ihop av smugglarna och färdas i grupp. Det är nämligen mer rationellt för smugglarna att transportera flyktingarna i grupp. Det kostar drygt 100.000 per skalle att bli transporterad till Europa och singelresor är dyrare att organisera än gruppresor.

Och huruvida barnen har små förhoppningar om att träffa sin familj igen. Trams! Så fort ”barnet” fått PUT dyker familjen upp. Snälla ledarskribent, hur kan man leva med såna skygglappar. Varför försöker ni inte ta reda på hur saker ligger till istället för att hoppas att det är si eller så. Börja med att läsa Merit Wagers blogg, där medarbetare på Migrationsverket regelbundet får möjlighet att skriva av sig. Ni kommer snabbt att inse hur lurade svenska folket håller på att bli

Det som gör folk förbannade är att medier som GD verkar vara helt blinda för den verklighet som många medborgare upplever. Plus att deras gamla mamma eller pappa nekas vård och service som kastas över dessa nysvenskar. Var är medkänslan för fattiga, sjuka svenskar GD? För pengarna som går till flyktingarna tas från något annat konto, och många gånger blir det annan kommunal service som skärs ner? Var är medkänslan för de som drabbas då?

Om man i en öppen debatt kunde bestämma att i år tar vi emot 500 flyktingungdomar och kanske 5000 kvotflyktingar tror jag att folket skulle vara med på det. Men som det är nu får man inte ifrågasätta migrationens kostnader - och när folk känner att de mister all kontroll blir de förbannade. Var är medkänslan för den frustrationen, GD?

Vem vinner - 23-åringen eller af Donner?

Uppdatering 17 maj : Rättegången inleddes idag. Om ett par dagar får vi besked om vad åklagaren tycker att det kan få kosta att orsaka en äldre dams död. Och om cirka en månad får vi väl veta vilket brott som är värst, stjäla några miljoner eller ha ihjäl en tant.

Uppdatering 12 maj 2009: Af Donner bör dömas till minst fem års fängelse, sade åklagaren Alf Johansson i sin slutplädering i Stockholms tingsrätt. Kommer Ahmad Akile undan med mindre? I så fall var Ingrids liv värt mindre än 7 miljoner kronor. Utan att någon alls ska tolka det som ett hot undrar jag då - vad är Ahmads liv värt?

Ursprungligt inlägg:
Advokat Leif Silbersky har bråda dagar. Igår agerade han försvarare till åldringsmisshandlaren 23-årige Ahmad Akileh från Landskrona där han hävdar att allt var en olyckshändelse som gjorde att 78-åriga Inger stöp i backen och aldrig vaknade upp igen.

Idag ska Silbersky försöka försvara förskingraren på Röda Korset - Johan af Donner.

– Det handlar, både när det gäller Röda Korset och Cancerfonden, om grov och systematisk brottslighet under en lång period av år, säger åklagaren Alf Johansson enligt DN. Det är grova bedrägerier alternativt grov trolöshet mot huvudman. Och af Donner erkänner i stort de åtalspunkter som åklagaren presenterade men bestred åtalspunkten mutbrott.

Ahmad Akileh omhäktades igår under stort tumult vid Lunds tingsrätt och han är häktad på sannolika skäl för att ha orsakat 78-åriga Ingers död på en parkeringsplats. Själv så lämnade gärningsmannen brottsplatsen och höll sig undan polisen i flera dagar. Brottsrubriceringen är grov misshandel och grovt vållande till annans död.

När det gäller Ahmad Akileh handlar det enligt Silbersky om en olycka. Undrar om han med tiden försöker få af Donners insats till en "olycka"? Kanske af Donner hade oturen att ha en penna i handen när de egenhändigt komponerade fakturorna for förbi? Snart kanske af Donners familj kallar till ett pressmöte i en lokal moské. I ett skriftligt uttalande skriver kanske familjen om miljonerna som försvunnit: "Olyckshändelsen orsakade en enorm sorg i vårt liv."

Om man tittar på de båda fallen som egentligen är väldigt olika finner man dock en likhet utöver att båda förövarna har Silbersky som försvarare.

I Ahmad Akilehs fall blir nog åtalet vållande till annans död, som i svensk rätt innebär att man av oaktsamhet varit orsak till en annan persons död. Enligt 3 kap. 7 § brottsbalken döms man till upp till två års fängelse för brottet eller till böter om brottet anses ringa. Om brottet anses grovt skall fängelsestraffet bli mellan sex månader och sex år.

För af Donner blir det nog trolöshet mot huvudman vilket regleras i Brottsbalken 10 kap 5 §. Brottet innebär att man missbrukar sin förtroendeställning gentemot någon annan då man fått i uppgift att sköta ekonomiska angelägenheter, kvalificerad teknisk uppgift eller ska övervaka skötseln av sådan uppgift och detta missbruk innebär skada för huvudmannen. I så fall döms till böter eller fängelse i högst två år. Är brottet grovt döms man till fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Titta en gång till på påföljderna!!! För båda brotten gäller upp till två års fängelse eller böter om brottet anses ringa. Om brottet anses grovt skall fängelsestraffet bli mellan sex månader och sex år.

Det ska bli intressant att se vem av Ahmad eller af Donner som Silbersky lyckas bäst med. Det kommer sen att bli intressant att se hur respektive påföljd rimmar med svenska folkets rättsmedvetande. Vilket bedöms som svåraste brottet: slå ihjäl en gammal dam eller sno Röda Korset på några millar?

Jag tycker det är värre att slå ihjäl tanten, men något säger mig att af Donner kommer att få det hårdare straffet.

Se även: Blir det utvisning för Ahmad Akile? och Mycket skit från MENA just nu



http://www.svd.se/nyheter/inrikes/roda-kors-chefen-infor-ratta_4595373.svd
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/johan-af-donner-riskerar-atta-ars-fangelse_4591001.svd
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5408772.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/har-brande-af-donner-miljonerna-1.1081086
http://www.sydsvenskan.se/sverige/article792920/Dodsorsaken-kan-mildra-synen-pa-dodsmisshandel.html
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/tumult-nar-23-aring-omhaktades_4589017.svd
http://www.ystadsallehanda.se/article/20100420/SKANE/304209996/1617/TTINRIKES/&/Tumult-nar-23-aring-omhaktades
http://hd.se/skane/2010/04/20/tumult-vid-haktning-efter/
http://hd.se/landskrona/2010/05/12/qhan-mattade-en-rallarsvingq/

http://kvp.expressen.se/nyheter/1.1990549/rattegangen-for-parkeringsdadet-i-landskrona-inleds
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article7135662.ab
http://www.dn.se/nyheter/sverige/oenighet-om-nioarigt-vittne-1.1099296
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/parkeringsbrak-upp-i-ratten_4728605.svd
http://hd.se/helsingborg/2010/05/17/rattegangen-om-parkeringsbraket-i/

tisdag 20 april 2010

Blir det utvisning för Ahmad Akile?

När rätten meddelade att 23-årige Ahmad Akile ska vara fortsatt häktad, alltjämt på sannolika skäl misstänkt för att genom grov misshandel ha vållat den 78-åriga kvinnans död, brast fördämningarna hos flera anhöriga skriver DN.

– Idiot! skrek en kvinna och kastade något, troligen en penna, mot vice chefsåklagare Göran Olsson, dock utan att träffa. Polis och vakter ingrep och tumult med skrik och gråt bröt ut. Enligt polisen träffades flera personer av spottloskor

Tydligen har 23-årige Ahmad Akiles släkt glömt bort vad ordföranden i islamiska gruppen 194 i Landskrona - Said Hadrous sa:
– Vi väntar och respekterar vad som ska komma fram av polisens utredning.

Nu tog tydligen respekten för rättsväsendet helt slut. Men man kan hoppas på att rättsväsendet visar den kvinna som slogs ihjäl samt hennes man lite respekt och använder hela straffskalan när Akile längre fram (förmodligen) döms för brottet.

Ahmad Akile är född i Beirut, Libanon. Libanon är också hans medborgarskapsland, men när han för tre år sedan, i januari 2007, registrerades som invandrad till Sverige hade han Irak som utvandringsland. Man kan anta att Ahmads bröder hjälpte sin lillebror att komma till Sverige. År 2007 fick väl de flesta som kom från Irak stanna i Sverige.

Kanske hjälpte bröderna Ahmad till med en bostad i Irak som ett första steg, som ett sätt att förbättra hans utsikter till svenskt uppehållstillstånd. Bröder i Sverige och svår situation i Irak kan sammantaget ha utgjort tillräcklig grund för svenskt uppehållstillstånd. Migrationsverket gjorde väl inga närmare analyser av varifrån folk sa sig komma (då heller). Eller så kanske man köpte ett irakiskt pass. Den irakiska ambassaden i Stockholm avslöjades ju år 2007 ha utfärdat dryga 26.000 irakiska pass, även om personen ifråga kom från Syrien, Iran, Turkiet eller Libanon.

Förmodligen har Ahmad uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning och inte på grund av beviljad asyl. Stämmer detta antagande kan han kanske utvisas efter fällande dom för allvarligt brott. Men frågan är om en fällande dom för grov misshandel och grovt vållande till annans död skulle ses som tillräcklig för att motivera utvisning.

I och med att Ahmad var 23 år fyllda vid tillfället för brottet så torde han dömas utan rabatt på de straffsatser som gäller för vuxna gärningsmän. Hade han varit under 23 år hade han sannolikt kommit undan med halva straffet.

Skulle mot förmodan Ahmad utvisas till Libanon kan han ändå snart vara tillbaka i Skandinavien. Förutsatt att hans sambo och moder till hans barn, Omayma C, fortfarande vill ha honom. Om Omaymas släkt är införstådd kan hon efter utvisningen flyga ned till Libanon och gifta sig med sin Ahmad. Därefter kan båda flytta till Danmark. Omayma är nämligen medborgare i Danmark, född i Odense 1991.

Oavsett om det var en olyckshändelse eller inte finns det väl knappast någon anledning för Sverige att ta hand om Ahmad i framtiden. Han är inte flykting och hans hustru är danska. Hall eller Kumla nästa, och därefter enkel biljett till Libanon (eller Danmark) !!

Omhäktningen har även rapporterats av SvD, Ystads Allehanda, HD,

http://hd.se/landskrona/2010/05/12/qhan-mattade-en-rallarsvingq/





En stor del av de fakta som står ovan kommer från K-GB på http://members3.boardhost.com/contras/msg/1271074313.html

måndag 19 april 2010

Vill Malmström exportera svenskt migrationsmisslyckande?

Det saknas inte utmaningar för EU de kommande fem åren, säger Cecilia Malmström på DN Debatt. Hon fortsätter: Vi befinner oss i den värsta lågkonjunkturen på flera decennier. Miljoner människor i hela Europa har blivit arbetslösa. 20 av 27 medlemsländer har budgetunderskott på mer än tre procent. Detta leder till problem för många människor med arbetslöshet som följd och minskad förmåga att kunna försörja sig och styra över sitt eget liv. Att återigen få fart på Europas ekonomi, välstånd och tillväxt är en av de viktigaste frågorna som kommer att prägla kommissionens mandatperiod.

Samtidigt säger hon att vi behöver arbetskraft i EU och att vi måste kunna erbjuda skydd till dem som är i behov av internationellt skydd. Det låter som om vi ska exportera svensk migrationspolitik till resten av EU. Jag tror inte något land kommer att köpa det.

De senaste åren har vi i Sverige sett ett invandringsöverskott på cirka 55.000 individer varje år. På tre år har alltså en helt ny stad av Västerås eller Uppsalas storlek kommit till. På sex år ett par stycken. En hissnande tanke, tycker jag, för jag kan inte tänka mig att det byggts så mycket totalt sett för att skapa ett par nya storstäder i Sverige.

En väldigt stor del av dessa invandrare har hamnat i arbetslöshet, bidragsberoende och utanförskap. Det är känt att bland irakier som bott i Sverige i 10 år är arbetslösheten fortfarande hela 70%. För vissa afrikanska grupper är kanske siffrorna värre ändå. Och detta efter flera års högkonjunktur. I kvarteret Herrgården i Rosengård i Malmö har bara 15 procent av de vuxna i arbetsför ålder ett jobb. 85 procent står utanför arbetsmarknaden och de allra flesta så långt ifrån, att de inte ens kan skrivas in som sökande på Arbetsfömedlingen.

Att i ett sånt läge fortsätta att varje år låta 40.000 – 60.000 nya människor fylla på arbetslöshetsköerna är inte vettigt, det är fullständigt sanslöst - och ansvarslöst. Det är också lite av ett svek mot de invandrare som redan slagit sig ner här. De måste ju fråga sig: -Varför ta in fler när det inte finns jobb åt oss som redan är här?

Dessutom leder den okontrollerade invandringen till trångboddhet och misär som följer av att det bor 2-3 personer i varje rum. Samtidigt håller en hel generation invandrarungdomar att slösa bort sin skolgång. Undantag finns, men väldigt många unga pojkar kommer att växa upp som frustrerade, arga unga män - helt utan möjlighet (och kanske t o m lust) att bli produktiva samhällsmedborgare.

Oavsett om invandrarnas arbetslöshet är beroende på diskriminering eller på miss-match med befintliga arbeten måste Sverige ägna de närmaste åren åt att försöka reda ut den massarbetslöshet som håller på att etablera sig i landet. Så länge som det var högkonjunktur kunde optimisterna tro (och hoppas) på att läget skulle förbättras om vi bara ”blev lite bättre på att integrera”.

För drygt ett halvår sedan kom en rapport från FN-organet UNDP. Om man skippar alla artiklar som handlar om migration tvärs över Kina, tvärs över Afrika eller från landsbygden till städerna i Sydamerika eller Turkiet kan man faktiskt hitta en del som är relevant för ett land i västeuropa, t ex The Political Economy of Immigration Policy av Giovanni Facchini och Anna Maria Mayda som skriver:
........ an inflow of unskilled migrants (relative to natives) will make all natives worse off, by causing a given level of redistribution to become more costly. ……………. If, on the other hand, an inflow of skilled migrants takes place, all the above effects are reversed. All natives will gain with migration through the welfare-state channel.

Slutsatsen är alltså: inflytt av (relativt sett) okvalificerad arbetskraft innebär förlust för alla utom inflyttarna. Inflytt av kvalificerad arbetskraft är lönsamt för alla. Ganska precis det som House of Lords rapporten om invadringens plus och minus kom fram till något år innan. Men det visste vi väl redan: ALL migration är alltså INTE lönsam, vilket folk som Malmström länge försökt slå i oss.

Det finns en del annat intressant att hämta i UNDP-rapporten, men det är sånt som sällan lyfts fram av politiker och media. Bl a där skriver man följande:

Destination countries should decide on the desired numbers of entrants through political processes that permit public discussion and the balancing of different interests. Transparent mechanisms to determine the number of entrants should be based on employer demand, with quotas according to economic conditions.

T ex Sverige borde alltså i öppen debatt bestämma hur många invandrare vi kan ta emot utifrån våra rådande förhållanden. Det tycker jag låter sunt. Vi kan ha en livfull debatt i media och i riksdag om hur många flyktingar av olika slag vi kan ta emot. Argument kan stötas mot varandra och till slut finner man en lämplig nivå - allt enligt FNs recept.

Mitt svar på den frågan skulle dock vara nästan NOLL. Sverige har under allt för många år blandat ihop flyktinginvandring, ömmande-skäl-invandring, anhöriginvandring och arbetskraftsinvandring och officiellt har det sagts att all invandring är bra, medan de som lidit av ökad kriminalitet, arbetslöshet och alienation mm som följd av invandringen har undrat hur det kan stämma.

Vi skulle behöva en 10-årsperiod av noll nettoinvandring för att sätta de hittills invandrade i arbete. Och som UNDP-rapporten förespråkar: Vi ”borde ha en öppen debatt om detta”. Det borde vi kunna ha på saklig grund utan att glåporden ”rasist” och ”främlingsfientlig” lyfts fram från ”antirasisterna”.

Cecilia Malmström skriver på DN Debatt: Även om vi har en hög arbetslöshet har vi också en åldrande befolkning. Om vi ska kunna trygga våra välfärdssystem när en allt större andel av befolkningen går i pension och allt färre arbetar, så måste vi öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring.

Så säger ofta politiker när de ska försöka förklara invandringen. Men hon har fel. I oktober 2009 presenterade Jan Ekberg (professor i nationalekonomi vid Centrum för arbetsmarknadspolitisk forskning) sin rapport om invandringens effekter på den offentliga sektorn och sammanfattar:

Det finns inga starka offentligt finansiella argument för invandring. Argument finns för invandring av specialister och det finns skyddsargument för flyktinginvandring. Men effekterna av invandring som ett medel för att underlätta för välfärds­systemet att försörja en åldrande befolkning är små. En orsak är att invandringen ökar befolkningen, vilket ställer större krav på den offentliga sektorn, skriver Jan Ekberg och fortsätter: Om sysselsättningsgraden i befolkningstillskottet är som för utrikes födda boende i Sverige i dag, blir det negativa effekter......Om invandring ger positiv eller negativ effekt på de offentliga finanserna är således i hög grad en fråga om integration på arbetsmarknaden.

Sverige skulle fortfarande kunna vara öppet för flyktingar. Men i dagsläget är bara 5% av de som söker asyl ”riktiga” flyktingar, dvs enligt Geneve-konventionen. Sverige skulle fortsättningsvis kunna ta emot dessa kvotflyktingar. Men till övriga ”flyktingar” skulle Sverige behöva säga: Nej, vi klarar inte fler just nu. Vi måste ta hand om de 400.000 som kommit de senaste 10 åren.

Malmström säger: För mig är det därför viktigt att mitt arbete präglas av öppenhet, tillgänglighet och transparens.

Bra, säger jag, låt oss då se lite transparens kring migrationen: Hur lönsam är den på riktigt dvs vad kostar den och vad kommer den att ge tillbaka samt vilka är förutsättningarna? Studier från både England och Sverige visar att den inte alls är lönsam idag, och att den om den får fortsätta som idag blir den inte heller lönsam i framtiden. Under tiden håller vi på med ett mångkulturellt experiment väldigt få har begärt att få vara med om.